Den druhý: horko :)

06.07.2015 22:50

Dobrý večer z táborové základny Poľana všem našim čtenářům. Jsme rádi, že nám ukazatele hlásí spoustu návštěv na našich stránkách. Moc nás těší, že to neděláme nadarmo :) Jak jsem již psal včera, kdyby byla nějaká připomínka či námět, můžete nám vše sdělit do naší KNIHY NÁVŠTĚV Budeme se těšit.

Dnešní den byl zahájen budíčkem v 7:30 a následovala rozcvička i s nacvičeným rozcvičkovým pokřikem. Po úklidu ubykací a snídani byli vojáci rozděleni do skupin podle toho, co se kdo bude učit pro výkon své funkce. Zařazení je následující:

Průzkumník se učí zvládnout navigaci, pracovat s buzolou, zorientovat se v mapě i přírodě. Vyrobí si mapu a proběhnou si malý azimutový závod. 

Ženista se bude učit postavit bivak, vyrobí si prak a naučí se z něj střílet, budou pojmenovávat rostliny v přírodě a zjistí, co z nich se dá využít pro vaření, ukážeme jim druhy ohňů a jak je rozdělat v různých podmínkách.

Medici se učí zdravovědě a uzlům

Spojaři musí umět nejen morseovku, šifry, světelné signály, ale i práci s vysílačkou.

Své specializace budou postupně využívat v rámci dalšího programu během her a soutěží, které budou koncipovány tak, že každý člen má určený úkol v rámci své roty tak, aby každá rota zvládla všechny úkoly, na které narazí. Tento výcvik vždy trvá celé dopolední zaměstnání a délka trvání bude tři dny. Po této době budou muset splnit zkoušku z toho, co se naučili a ukázat tak své znalosti a dovednosti. I jejich zvládnutí bude důležitým krokem k povýšení.

Po obědě měly roty za úkol vybudovat své kulometné hnízdo v blízkém okolí základny. Některé výtvory byly vskutku velmi povedenéa jiné spíše kreativní. Viz foto z dnešního dne.

Až se trochu v podvečer ochladilo, hned jsme toho využili a ššli si na louku zahrát naši oblíbenou šátkovanou. U této hry se totiž hodně běhá a v tom horku, které v těchto dnech panuje se takové hry prostě přes den dělat nedají. Preferujeme spíše klidnější činnosti. Každopádně hurónský řev, ozývající se z louky u tábora dával tušit, že děti se jako vždy náramně bavily. Ve 22:00 byla vyhlášena večerka. Tu máme trochu speciální. Vždy táborníkům po ulehnutí do spacáků zpíváme ukolébavku od Jarka Nohavici. A tu využiju i pro konec zápisu z dnešního dne: zítra je taky den, slunko mi to dneska slíbilo, tak přejte si hezký sen a kéž by se vám to splnilo :)

Fotografie z druhého dne najde ZDE

Ze základny Poľana pro tyto stránky píše Komanč a fotografie vkládá Steen :)