Kapitola 1

09.11.2014 21:57

Rok se s rokem sešel a je to tady. Prázdniny nám již mnoho let začínají tábory. Letos se nám podařilo naplnit i první turnus a za to jsme moc rádi. Takže čtyřicet jedna dětí je právě teď účastníky našeho jedinečného tábora s celotáborovou hrou: Léto s Buffalo Billem. Poslední indiánské kmeny Irokézské se snaží o záchranu své civilizace za pomoci kovbojů v podobě vedoucích oddílů. Za splněné úkoly získávají dolary a zlaté tomahavky, které pak smění za další dolary. Vyhraje oddíl, který získá největší počet dolarů a zlatých tomahavků. Ale na to ještě čas a dnes nikdo ani zdaleka netuší, jak tato celotáborová hra nakonec dopadne.

První den bývá již mnoho let stejný. Příjezd a ubytování dětí, rozdělení do oddílů a následné vysvětlení základních principů tábora i celotáborové hry. Prvním důležitým úkolem pro všechny kmeny, tak se totiž u nás oddíly nazývají, bylo zjistit, jak se jejich kmen vlastně bude jmenovat. Co nejrychleji musely najít obálku, v ní své jméno, a vrátit se do své osady. Pořadí bylo stanoveno jednoduše podle času splnění úkolu. Další součástí programu každého prvního dne je již tradiční slavnostní táborák. Na přípravě se podíleli úplně všichni, a tak mohlo dojít k slavnostnímu zapálení téměř na minutu přesně. Všichni vedoucí i instruktoři včetně vedení se oblékli do svých kostýmů a zábava mohla začít. A jelikož si měly jednotlivé kmeny připravit ještě před táborákem svou vlajku a bojový pokřik, jenž je bude po celý tábor reprezentovat, musely výsledky své práce předvést nezávislé porotě, která je náležitě ohodnotila podle připraveného klíče. Vedoucí sehráli malé divadelní představeníčko z pera samotného Járy Cimrmana s názvem Opeřený Had, při kytaře si všichni zapěli oblíbené písničky a rozešli se do svých vigvamů. První večer nám ukončila bouřka, která se svým ohňostrojem rozsvítila nebe a provazy vody skropila vyprahlou prérii po celodenním neutuchajícím žáru. Prostě první den jako vystřižený z ideální představy o začátku tábora.

Den druhý

Začíná budíčkem a malým protažením těla. Následuje samozřejmě snídaně a příprava na dopolední program, jenž zahrnuje výuku základních dovedností, které by měl ovládat každý správný irokézský bojovník. A sice střelbu z luku, praku, vzduchovky, orientaci v terénu, uzly, postavení bivaku, rozeznávání stop zvěře a jejich odlévání i šifrování. Všichni se náležitě činili a na závěr každé výuky si bojovníci splnili zkoušku z probrané látky, za niž dostanou korálek na svůj náhrdelník, který budou  nosit na každý hlavní nástup. Po obědě měli od Buffalo Billa zprávu o posvátné hlíně. Tu museli najít a vyrobit z ní masku svého kmenového náčelníka. Ta se bude hodnotit a nejlepší výtvor bude náležitě odměněn. Fotografie budou dodány k článku. Po večeři a hlavním nástupu, kde byly předány další dolary a zuby na náhrdelníky za vyhrané soutěže, se všichni přesunuli na louku nad táborem. Zde byla připravena hra s názvem Latrína. Děti mají za cíl přinést co nejvíce lístečků s nápisem WC své „hajzlbábě“ a aby to nebylo tak jednoduché, tak po hracím území jim znesnadňují úkol průjmy s originálními názvy: Bublavý, oříškový, nekonečný, explozivní, s kousky…. A berou jim životy, což jsou kousky toaletního papíru. Kromě nich se v hracím území vyskytuje zácpa. Ta jim životy naopak doplňuje. Hra se při předchozích táborech osvědčila a tak ji s velkým úspěchem opakujeme. Po skončení následovala velmi oblíbená bojovka Šátkovaná. Nyní se blíží desátá hodina a ta oznamuje večerku. Všichni se přesunou do svých vigvamů, kde se mohou těšit na další den. Vzhledem k tomu, že je velké horko, bude program jednoduchý. Celý tábor se přesune do Kyjova, kde se náležitě vyřádí ve vlahých vodách místního koupaliště. Další zápisy budou pokračovat a tak nás neopouštějte a nadále nám věnujte přízeň. Za ni všem děkuje kronikář Komanč ;)