Kapitola 3

09.11.2014 22:03

Tak se Vám všem našim čtenářům po delší době zase hlásím z naší malé a útulné základny v podhůří chřibských kopců. Prodlení bylo způsobeno tím, že středeční den jsme využili úžasného a dokonce po delší době i teplého počasí a vyrazili jsme na koupaliště, kde se v podstatě odehrávala většina programu a nebylo tudíž až tak moc o čem psát. No a včera byli všichni na puťáku a já musel hlídat tábor a nemohl se vytratit k WiFi připojení. Nehledě k tomu, že foťák, z něhož stahujeme fotky byl také pryč. Tolik tedy k důvodům prodlení a teď už rychle k programu.

Čtvrtý den tábora se tedy počasí opravdu vydařilo. Sluníčko svítilo již z rána a foukal příjemný ovlažující větřík. Táborníci vstávali příjemně naladěni, a jelikož v rámci celotáborové hry byl středeční měsíc březen, pustili se hned po snídani do výroby masopustních masek. Výroba šla dětem opravdu od ruky, ale tak úžasné počasí nás lákalo ven, a tak musely masky počkat. Táborníci dostali svačinku a pak celý tábor vyrazil autobusem na koupaliště do Kyjova, po cestě se všichni bavili hrou, kterou si vedoucí mezi sebou vymysleli. Šlo o hru Kompot, kdy byli vedoucí rozděleni do tří skupin po třech: jablka, banány a hrušky a při výkřiku jejich názvu měla skupina za úkol mít na zemi pouze čtyři nohy, což v autobuse jde velice těžko a vypadá opravdu komicky. I veřejnost se dobře bavila na nás účet. Na koupališti jsme si to všichni náramně užili. Skákání do vody, cákání, potápění, souboje na ramenou, míčové hry no co vám budu vykládat. Dovezený oběd, buchtičky s krémem, dětem velmi chutnal, o čemž svědčí fakt, že nic nezbylo i přesto, že jídla bylo nadbytek. Po návratu do tábora se všichni vrhli do posledních úprav na maskách, aby byly dokonale připraveny na masopust, který vypukl po večeři u táborového ohně. Masky byly opravdu krásné. Po jejich předvedení jsme si zazpívali táborové písně a šli na kutě.

Čtvrteční den byl měsíc duben. Takže Velikonoce na sebe nenechaly čekat. A co by to bylo za velikonoční svátky, kdyby nebylo pomlázky. I u nás tomu není jinak. A tak se je děti učily plést z nachystaného vrbového proutí. A musím říct, že velmi úspěšně. A hra na Velikonoce? Speciální běh s vajíčkem. Úkol byl jednoduchý. Vzít vajíčko, doběhnout k vedoucímu, tam nechat vajíčko a přískoky se vrátit k družstvu. Další člen družstva skákal k vedoucímu, tam vzal z misky vejce a utíkal k družstvu. Štafetu vyhrál nejrychlejší tým. Tohle jsme stihli s přehledem během dopoledne, a protože byl na dvanáctou hodinu připraven ve vesnici náš speciální autobus, oběd byl trochu dřív.  Cílem naší cesty byly Buchlovice a poblíž tohoto krásného městyse Ranč Nevada, kde na nás čekalo deset krásných koní. Nadšení z projížděk bylo patrné na první pohled. Pohodové jezdecké instruktorky měli na všechny spoustu času. Pohodové odpoledne bylo vyplněno i krátkým vykoupáním na přehradě u Smraďavky a krátkým pěším přesunem na spřátelenou táborovou základnu kousek nad Smraďavkou s názvem Severka. Rozdělal se oheň, všichni si opekli špekáčky, hrály se různé hry, postavily se stany a v nich děti přespaly. Pohoda a krásné počasí. Co si přát víc?

Páteční ráno jsme vše sbalili, uklidili tábořiště a přesunuli se autobusem zpět na naši táborovou základnu. A protože je dnes květen, tak si měly vesnice složit báseň na zadaná slova po vzoru Karla Hynka Máchy. Samozřejmě nechybělo slovo máj a láska. Ostatní slova doplním později i s výsledky snahy vesnic. Bude to vskutku zajímavé počtení. Protože nám dnes poprvé za tábor trochu zapršelo, tak se program lehce posunul. To nás ale neodradilo a hned jak to bylo možné, byl tu další úkol. Stavění máje. Vesnice měly najít, přinést, nazdobit a vztyčit malou májku. Ta musela mít přesně tři metry. Taková májka ale nestojí jen tak ve vzduchu. Bylo proto nutné vykopat díru a májku do ní vsadit. Všem se to podařilo a musím říct, že se opravdu snažili. Ostatně to bude krásně vidět na přiložených fotkách.

To byly tedy poslední tři dny očima člověka, který si trochu hraje na redaktora čeložnického táborového webu a jenž doufá, že Vy budete nadále jeho věrnými čtenáři. A těšte se zase na zítra. Snad zápis stihnu a Vy se dozvíte, co všechno se nám událo v červnu.

Z táborové základny v Čeložnicích pro táborové stránky Komanč a Steen.