10 den

18.07.2021 00:04

10. DEN

Úterní ráno se děti probudily do krásného slunečného dne a hned po snídani opět proběhly tradiční tahy na mapě, kdy se jednomu rodu již podařilo dostat se na třetí ostrov, Frankrikre, který je nejbohatší.

V dopoledním programu se děti začaly připravovat na ,,Souboj drakkarů‘‘, ke kterému si měly vyrobit papírové koule v barvě svého rodu. Také si děti poopravily své již hotové lodě z minulých dnů, které na tento souboj budou potřebovat. Vždy hrály dva rody proti sobě, všechny děti uvnitř lodi, některé bránily, jiné držely loď a pár dětí útočilo. Vyhrál ten rod, kterému zůstalo uvnitř lodi nejvíce dětí.

Odpoledne se děti zúčastnily závodu udatných vikingů, kde mohly zužitkovat všechny své naučené vědomosti z dopoledních výuk. Po cestě totiž musely odpovědět na dvacet otázek, které se týkaly hvězd, živočichů, rostlin a mapových značek. Na trase také bylo pět stanovišť, kde děti střílely z luku a z praku, další stanoviště byly věnovány orientaci, ohňům a stopám.

Vikingové byli obecně velmi tvořiví, a tak se děti po večeři usadily ve velké síni (jídelna), kde jim byla nastíněna výroba lapače snů. Připraveny byly korálky dřevěné i barevné, mušle a skořápky ořechů, pírka, šišky, provázky a halůzky. Naše vedoucí Eliška dětem vysvětlila základní body pro výrobu lapačů, ale fantazii se meze nekladou, a děti dále tvořily jen podle sebe.

Po setmění byla pro dětai připravena stezka odvahy, na kterou se všichni vydaly dobrovolně, po dvojicích i samostatně. Žádné dítko se nám neztratilo.