5. den - Madagaskar

08.07.2016 23:51

Do nového čtvrtečního dne se malí badatelé probudili na největším ostrově Afriky, na Madagaskaru. Během dopoledne ukončily jednotlivé expedice poslední ze čtyř výukových programů, takže už byli plně způsobilí na páchání vědecko-dobrodružných výprav. Po výborném obědě, si průzkumníci dali buď šlofíka, nebo odpočívali u deskových her, zatím co vedoucí pro ně dolaďovali detaily celotáborové hry Ekosystémy.

Za zvuků tematických písní jaro, léto, podzim, zima se badatelé naučili křehkému principu ekosystému. Principem bylo vychovat co nejvíce zvířat na vrcholu potravinového řetězce a zároveň je také uživit. Aby získali fosu, museli nejdříve mít dva lemury, ale na dva lemury potřebovali zase čtyři fíky. V dalším žebříčku byli: Krokodýl – 2 Pakůň – 4 Tráva – 8 Voda. A v třetím Orel – 2 Cichlidy – 4 Hmyz. Hodnotu jednotlivé kartičky se zvířetem, kterou si děti odnášely ze stanovišť rozmístněných v okolí tábora, určovaly roční období,  které se po desetiminutových intervalech střídaly. Pro příklad: Fíky měly v zimě nulovou hodnotu, zatímco v létě byla jedna kartička za čtyři fíky. Střídání prezentovaly  tematické písně, které se ozývaly reprobednami do okolí. Možná se hra jeví složitě, ale je v celku jednoduchá. Důležité bylo, že se děti náramně bavily, i když mě z písně od Hanky Zagorové Zima doteď mrazí a skřípu zubama.

Jako poslední hrou před zasloužilým odchodem do pelíšků byla hra Ubongo. Zasloužilost zmiňuji proto, že naši badatelé ukázali krásného soutěživého ducha a rivalitu mezi expedicemi. Do širého okolí se rozléhalo fandění a skandování jmen soutěžících tak horečně, že v lese popadaly všechny šišky a probuzená hovada neboli ovádi zřejmě odlétali strachy pryč, neboť se na druhý den vůbec neukázala.

Tento večer jsem šli všichni spát naprosto vyčerpaní. Ale krásně vyčerpaní.

 

S.K. a spol.

 

ODKAZ NA FOTKY

ODKAZ NA 1 VIDEO

ODKAZ NA 2 VIDEO