Kapitola 3

09.11.2014 21:55

Lehce později, ale přeci. Po kratší odmlce se Vám znovu hlásím z letního tábora v Čeložnicích. Pro začátek malá omluva všem, kteří netrpělivě čekali na další zápis. V pátek nám znemožnila velká bouřka dostat se k wi-fi připojení, které využíváme pro psaní článků na táborové stránky a další dny byl velmi nahuštěný program. Navíc dnes jsme přihodili velkou spoustu fotek, které se nám konečně podařilo dát dohromady od všech, co fotografují. Takže za odměnu bude večer alespoň na co koukat ;) Ale postupně.

Čtvrteční dopoledne bylo věnováno pokračování výuky základních tábornických dovedností. Hned po odpoledním klidu jsme zahráli další hru, která spadala do celotáborového hodnocení. Jmenovala se: Zjisti sílu nepřítele a spočívala v tom, že kmenoví bojovníci měli za úkol nepozorovaně zjistit, kolik a čeho mají v okolních indiánských vesnicích. To bylo napsáno na papírových kartonech a hlídáno vedoucími a instruktory. Děti měly na sobě čísla a když je hlídač cizí vesnice uviděl, číslo si zapsal. Jakmile si zapamatovali, co je na papíře napsáno, odběhl na smluvené místo a tam nahlásil, co zjistil. Vyhrál ten, který byl nejméněkrát zpozorován a zapamatoval si nejvíce položek.

Po večeři si všichni šli zahrát míčové hry na hřiště do vesnice. Fotbálek, vybíjená, volejbálek… A jako vždy velká zábava. Tento program trval v podstatě až do večerky, kterou máme nastavenou vždy přesně na 22:00. Zazpíváme dětem malou ukolébavku a můžou ulehnout ve svých vigvamech, těšíce se na další dny.

V pátek ráno se po snídani balíme a vyrážíme z důvodu velkého tepla směr Kyjov na koupaliště. Děti si to moc přály, a tak jsme jim jejich přání ještě jednou splnili. Ovšem pro tento tábor naposled. Další dny již tropy nejsou hlášeny a můžeme tak směle pokračovat v plánovaném programu. Na koupališti se znovu všichni dle libosti vyřádili. Návrat byl naplánován na pozdní odpoledne a hned, jakmile se celé osazenstvo tábora vrátilo na základnu, strhla se velká bouřka. S ní jsme ale dopředu počítali a tak jsme ji přečkali v jídelně. Nic nám neuletělo, nic se nerozbilo,  a tak mohl nerušeně pokračovat program. Ten jsme sice museli trochu předělat, ale na tyhle chvíle jsme za tu spoustu let zvyklí. Hry v jídelně máme záklé do detailu. Před spaním byla ještě malá pohádka, kterou sehráli naši vedoucí. Byla o Zlatovlásce a velmi se líbila. Dokonce tak, že sklidila potlesk na otevřené scéně.

Sobotní dopoledne bylo věnováno dokončení výuky. Irokézští bojovníci už by měli vše znát a své vědomosti si ověřili i ve zkouškách, které jsme si pro ně připravili. Následoval oběd a náš tradiční výlet s přespáním ve volné přírodě. Samozřejmě dokonale jištěn logisticky. Vpodvečer jsme na smluvené místo přivezli spacáky, celty, stany a jídlo na večeři i snídani. Cíl byl jasný a nám dokonale známý. Vraní lom u krásné zříceniny hradu Cimburk. Nádherné místo, palouček, okolo skály. Ideální pro přenocování. Navíc v mapách neznačené a tak jej znají jen ti, kteří mají Chřiby opravdu rádi. Vedoucí připravili malý táborák, na kterém si táborníci opekli špekáčky. Vedoucí si pro ně připravili malý program, takže zábava vskutku nevázla. A konečně se všichni mohli prospat trochu déle, než jsou zvyklí.

V neděli ráno jsme navštívili zmíněný hrad Cimburk u Koryčan, kde jsme si s průvodcem prohlédli všechna zákoutí této krásné zříceniny. Všem vřele doporučuju, vážně stojí za návštěvu. Cestou zpět se na smluveném místě sešli k obědu v přírodě. Bramborový guláš všem chutnal a byl zároveň posilněním na cestu do tábora. V této chvíli jsou již všichni v pořádku v táboře a zároveň i voňaví, protože jim byla přichystána teplá sprcha. Večer uděláme táborák a povyprávíme si zážitky z našeho putování tímto úžasným krajem plným historie a nádherných míst.

Velký dík za pozornost všem našim čtenářům a jakmile budeme mít prostor pro další zápis, hned se Vám ozveme. Z Čeložnic pro táborové stránky píše Komanč z pořítače Trpaslíka, který zároveň i vkládá fotky. ;)