Kapitola 5

09.11.2014 22:01

Dobrý večer. Popáté se vám všem hlásím z našeho tábora v Čeložnicích. Tentokrát aktuálně z pravé a nefalšované svatby a veselky i s cimbálkou. Ale popořádku.

Poslední zápis končil u střeleckého souboje. Ten pokračoval až do večeře, protože bylo letos velké množství družstev. Ale i tak se bojovalo vehementně a až do konce. Po večeři byla již nachystána další soutěž, zahrnutá do celotáborové hry. Všichni vesničané se přesunuli do lesa, kde na vytyčeném území měli posbírat rozstříhanou zprávu a rozluštit text, který v ní byl. V něm stálo, že jim ochořel dobytek a aby jej vyléčili, musí najít na Americe léčivou mast. Tu si namazali na ruce, aby bylo jasné, že ji našli a utíkali zpět do tábora. Radost první vesnice s názvem Vinné Šumice byla nepopsatelná. Její vedoucí dokonce v táboře předvedl pravý a nefalšovaný tanec šílence po zásahu bleskem. Ale nebylo čemu se divit. Každý groš v této fázi je velmi cenný.

Neděle končila nádherným podvečerem pod nebem plným hvězd, ostatně jako většina jiných dnů. A pondělí mohlo začít zalité sluncem s nebem bez mráčku. Po snídani se běžel všem starším a pokročilým velmi dobře známý dukelák. Je to běh spojený se střelbou ze vzduchovky, luku a hodem břemena na cíl. Po obědě nám přijeli komedianti a to byl čas pro srandovní olympiádu. Vedoucí se změnili v klauny a pro děti si připravili různé drobné soutěže. Nejzajímavější je vždy lovení bombonu ústy z mouky. Ta je potom opravdu všude a je to také krásné téma pro fotografy. Posuďte sami. Následoval nácvik scének k večernímu táboráku, který jsme spojili s druhým táborem, jenž je ubytován na rekreačním středisku kousek od nás. Jsou to hudebníci a mají tu soustředění. Nám na základně zazpívali a opekli si špekáčky. Naše vesnice jim předvedly své herecké umění. Program skončil chvíli po večerce a věříme, že ke všeobecné spokojenosti.

Úterní den začal jako každý jiný a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mohlo stát něco vyjímečného, ale opak je pravdou. Dopoledne všichni účastníci tábora strávili honem za chlebem. Měli totiž projít zadanou trasu po vesničkách, uhodnout jednoduché i složitější hádanky a za ně pak dostali ingredience, z nichž poté museli vytvořit těsto a upéct z něj chleba. A světe div se, povedlo se. Krásné chleby se upekly v naší táborové troubě a byly k snědku. A jak nám krásně nakynuly.

Odpoledne už se vše připravoval na pravou a nefalšovanou veselku. Děti si mezi sebou vybraly ženichy a nevěsty, postavily jim alegorické vozy, přivezla se cimbálka a vše mohlo začít. Oddával otec Stanislav, házely se kytice, tančilo se u cimbálu a hlavně se fotilo a natáčelo jako o život, takže i vy, naši čtenáři, můžete být nyní svědky toho, co ještě nikdy na našem táboře nebylo. A bylo to neskutečné. Fantastická atmosféra této akce jen dokresluje pravou vesnickou zábavu začátku století plnou krojů a tradičních tanců. No, bavte se ;)

Nyní veselka končí a všichni oddaní si jdou užít první svatební noc. Bohužel každý zvlášť :D

 

Fotogalerie zalesak-celoznice.rajce.idnes.cz/Rok_na_vsi_2.cast

Videogalerie ze svatby dětí www.youtube.com/watch?v=fFpkODpVP2s

A vedoucích www.youtube.com/watch?v=eOmXDoFt4Ms