Kapitola 6

09.11.2014 22:00

Dobrý večer z Čeložnic všem našim pravidelným čtenářům. Dovedu si představit, jak to vypadá občas na druhé straně optických kabelů či WiFi vlnění v domácnostech či pracovním prostředí rodičů, jejichž ratolesti jsou u nás na táboře. „Rychle musím nahlídnout na ty stránky, na něž jsem dostal odkaz při příjezdu, jestli tam náhodou není něco nového.“ A když ano, celá rodina se sesedne u počítačového monitoru, čte zápis, prohlíží fotky a baví se u videí. A vehementně hledají toho svého potomka, aby zjistili, jak že se na tom táboře má. Jasně, je to jen moje představivost. Ale třeba alespoň v jedné rodině to takhle funguje. A pokud ano, jsme za to rádi.

Včerejší večer se nadmíru vydařil. Dokonce i členové cimbálky Náklo, která nám na svatbu přijela zahrát až z Ratíškovic, se zdržela déle, než sami očekávali. A patří jim za celý včerejší podvečer obrovský dík. Ostatně i videa stojí za to, Jedno z nich právě pro vás připravujeme a bude se zase na co dívat. Tančilo se a zpívalo až do rána. No, do rána až tak ne. Spíše do večerky, která byla ve 22:30. Ale to už je skoro do rána…

Středeční ráno sice mělo původně začít až v osm hodin, ale to by nesměl být naplánován velký výlet. Takže budíček byl klasicky v půl osmé a po snídani následoval velký přesun. A kam jinam, než do slováckého skanzenu ve Strážnici. To proto, že na tomto krásném místě se mohly děti seznámit s životem na moravské vesnici v letech dávno minulých. Ale když rok na vsi, tak rok na vsi. Všichni se mohli podívat na to, jak to bylo s životem od počátku zrození na takové vesnici až po smrt a pohřeb. Dokonce si mohli vyzkoušet, jak se vyrábí cihly kotovice nebo pravé domácí nudle do polévky. Zjistily, jak kdysi stavěly domy, které se na vesnicích Slovácka někde dodnes vyskytují i z čeho se dříve vyráběla střecha takového obydlí a spoustu dalších zajímavých věcí. Skanzenem provází svým poutavým výkladem příjemná průvodkyně a je zde opravdu co vidět.

A jelikož bylo dnes opravdu nádherně a navíc teplo, cesta zpět nevedla přímo do tábora, ale s mezipřistáním na koupališti v Kyjově. Po nenáročné procházce skanzenem bylo třeba se trochu vyřádit a využít poslední možnosti na táborové koupání. Už totiž nebude čas. Další program totiž bude napěchovaný k prasknutí.

Po večeři a hlavním nástupu, který bývá tradičně v krojích se členové vesnic přesunuli na louku a právě nyní dohrávají šátkovanou. Již klasická a oblíbená naše hra. Den se chýlí ke konci.

Zítra se k zápisu nedostanu, protože máme hru s názvem Zlatokopecká. Ta se vždy trochu protáhne a navíc bude potřebná každá ruka. Jen v malém připomenu, o co v této hře jde. Náš malý potůček se na odpoledne a večer promění ve zlatou žílu. Děti mají za úkol zakoupit si pozemek, rýžovat na něm zlato, to pak směnit za dolary podle aktuálního kurzu a za ně si koupit ubytování a jídlo v bufetu. Provozují se soukromé firmy, kasino, pořádá se velká spousta doprovodných her, při nichž se dá zbohatnout. Vše řídí banka a podle kurzů koriguje množství peněz ve hře a na poctivost všech dohlíží šerif a jeho pomocníci. I když jsme letos rok na vsi, tak tuto hru nechceme z našeho programu vyřadit, protože se vždy setkává s velkým ohlasem jak od dětí, tak i od vedoucích. To znamená, že se na jeden den přemění naše vesnice na divoký západ. Ale to ničemu nevadí a již teď vím, že budou všichni nadšení. V pátek bude závěrečný táborák, a protože bude na kalendáři prosinec, oslavíme Mikuláše, Vánoce i Nový rok. A to vše v půlce července. Rekvizity jsou nachystané. Navíc bude závěrečný slavnostní táborák s vyhlášením výsledků, předáním diplomů a cen. A teď už víte to, o čem naši vesničané nemají ani tušení. I tohle je výhoda čtení našeho zpravodaje. Já se vám ozvu se zbytkem fotek a zápisem z posledních dvou dnů zase až po táboře. Ale všem doporučuju ještě nahlídnout. Určitě bude o čem číst.

Velký dík za pozornost a těsně po táboře při zápise z konce tábora zase napočtenou.

Z Čeložnic pro táborový zpravodaj Komanč a Steen.

Fotografie naleznete jako vždy na odkazu: zalesak-celoznice.rajce.idnes.cz/Rok_na_vsi_2.cast

Přidáno video z veselice na odkaze: www.youtube.com/watch?v=JKF2VctNZhY

A video z dnešní návštěvy skanzenu: www.youtube.com/watch?v=Xw8ZgE3S3Zo

Přeji krásné pokoukání :D