Táborový zpravodaj díl 3

09.11.2014 22:18

Již potřetí se Vám, našim čtenářům, hlásím z našeho pirátského tábora v Čeložnicích. Dnes nám sice zase trochu prší, ale našinec proč by se bál, na mělčině loď se nerozřachá :) Tak tedy, co se nám to událo za ty dva dny, během kterých jsem se nedostal k zápisu?

V předchozím díle jsme se rozloučili oblíbenou šátkovanou a hrami na louce a následnou večerkou. Ta má u nás na táboře specifický prvek. Jakmile se totiž děti uloží do svých kajut, všichni vedoucí se sejdou u stožáru a zazpívají na dobrou noc ukolébavku od Jaromíra Nohavici a to za doprovodu kytary. Takže den končí slovy: Den už se zešeřil, už jste si dost užili, tak hajduli do peřin a ne abyste tam moc řádili. Zítra je taky den, slunko mi to dneska slíbilo, tak přejte si hezký sen a kéž by se Vám to splnilo. No, zní to zajímavě :)

Třetí den tábora nám meteorologové hlásili pěkné počasí a výjimečně se trefili. I když oblohou pluly mráčky, tak nepršelo. A toho jsme se rozhodli pro jistotu náležitě využít. Dopoledne začaly výukové programy. Ne, nebojte, děti tu nejsou jako ve škole. Ale nějaké nové dovednosti si z našeho tábora přivést domů mohou. Takže si zkouší střelbu ze vzduchovky, praku, luku. Poznávají rostliny a živočichy, zjišťují, jak se orientovat v mapě a v přírodě okolo a také si navážou nějaký ten uzel. Zkrátka, věci důležité pro každého správného piráta. Možná se ptáte, na co budou potřebovat znát rostliny, když jsou na moři? Vysvětlení je prosté. Když náhodou zakotví na pevnině, musí vědět, které rostliny nejsou vhodné ke konzumaci a jaké lze použít pro jejich léčivé účinky. Tato dopolední výuka je rozdělena do čtyř dnů, aby se všichni piráti mohli náležitě prostřídat. A aby toho nebylo pro nás málo, tak máme na táboře vyčleněných deset starších dětí ve věku od patnácti do osmnácti let. Ti jsou přiřazeni k oddílům do programu, ale zároveň pro ně máme jinou výuku. Je to z toho důvodu, že s některými z nich počítáme pro příští tábory do řad instruktorů a chceme, aby se naučili pracovat s dětmi po psychické stránce a zároveň je trochu více poznali v krizových situacích. To děláme pravidelně, jakmile nám začínají z řad našich dětí po mnoha absolvovaných táborech dorůstat nástupci těch, jimž již práce nedovolí se účastnit táborů. Naše filosofie je totiž prostá. Jako vedoucí a instruktory bereme výhradně lidi, kteří si přímo tímto táborem prošli jako děti. Totéž platí i o vedení. My jsme pak klidnější, protože víme o těchto vedoucích, jací skutečně jsou. O starším oddílu se tudíž ještě několikrát zmíním.

Po obědě už byla připravena první hra do celotáborovky. Piráti měli posbírat ve ohraničeném prostoru lesa části rozstříhané zprávy a dát je dohromady. To ale nebylo tak jednoduché, protože po lese se pohybovali soupeři z řad vedoucích, kteří po chycení piráta, jenž má u sebe jeden z ústřižků si s ním zahrají hru: Kámen, nůžky, papír. Kdo vyhrál, tomu lístek zůstal. Vše se nakonec stejně podařilo a pirátské čety doběhly do tábora s kompletní zprávou. Tou nebylo nic jiného, než zákon správného piráta. Následoval speciální pirátský závod. Jeho účastníci měli za úkol proběhnout trasu se čtyřmi stanovišti. Na těch museli stříkačkou sestřelit hořící svíčku. Simulovali jsme tím požár a hašení lodě. Na přidaných fotografiích lze vidět, s jakou vervou se s tímto úkolem jednotlivci dokázali poprat.

A protože se první den kvůli počasí nepodařilo udělat táborák, tak jsme včera využili situace. Ten totiž k táboru neodmyslitelně patří a co by to byl za tábor bez táboráku a zpěvu s kytarou. Večerka po desáté hodině ovšem platila pouze pro děti. Starší oddíl se totiž rozdělil v podvečer na několik skupinek a vypravil se do okolních lesů, kde měl postavit bivaky a přenocovat. A protože jsem si osobně všechna jejich místa prošel, tak musím konstatovat, že více či méně obstáli a ráno se ve stanoveném čase vrátili do tábora. Budou to potřebovat. Zítra je totiž čeká puťák, ale oni o tom ještě neví. Tak jim to neříkejte :)

Středa začala ve znamení výuky. Pokračoval totiž zmíněný blok výukových činností. Jen s tím rozdílem, že se oddíly na stanovištích protočily. Po obědě už to s počasím zase nevypadalo ideálně, tak se program odehrával v nejbližším okolí tábora. A tím byla výrova lodí, které se budou používat při závodě jednotlivých pirátských čet, který proběhne hned, jakmile to počasí dovolí. Výsledky jsou opravdu zajímavé. No, počkejte si s námi na to, až to přijde.

A protože se nám zase na chvíli rozpršelo, tak jsme připravili další hru do celotáborovky, v níž není potřeba být venku. Pirátské čety měli složit básničku. Ale nebyla jen tak ledajaká. Zadali jsme jim totiž slova, které musela obsahovat. Jak se s tímto úkolem popasovali, to se dozvíte v některém z příštích vydání táborového zpravodaje. Ty nejlepší se totiž pokusíme otisknout. Máte se věru nač těšit.

Podvečer budou všichni trávit v jídelně při zábavném večeru plném stolních her. Nebude to ovšem jen tak. Jednotlivé čety totiž budou i při těchto hrách usilovat o získání co nejvíce zlaťáků, které potřebují pro posun po mapě.

O zábavu je tedy stále postaráno, i když se počasí trochu pokazí. A protože zítra jdu se starším oddílem na puťák, tak příští zápisek čekejte v sobotu vpodvečer. Pro dnešek toho bylo až až. Ani bych se nedivil, kdyby se to nikomu nechtělo číst :) Z Čeložnic pro zálesácké stránky píše Komanč, videa stříhá a fotografie upravuje Steen.

Video