Táborový zpravodaj díl 5

09.11.2014 22:16

Dobrý večer všem našim čtenářům. Ale nám to letí. Ani jsme se nenadáli a půlka našeho tábora je za námi. A s ní přichází i pátý díl našeho miniseriálu zpravodajů. Počasí nám konečně alespoň na chvíli přeje a tak jsme toho náležitě využili. Jak ke hrám venku, tak i malému poznávání okolí tábora. Ale popořádku.

Čtvrteční dopoledne strávili piráti výukou dovedností, o nichž jsem se zmiňoval již dříve. Po obědě byla na programu hra s názvem Harpunování. Pod zajímavým názvem se skrývá jednoduchá pointa. Pirátské čety se měli ve svých lodích, které si předešlý den vyrobili, přesunovat ve vyznačeném území na louce a pomocí „harpun“ vyrobených ze dřevěných tyček lovit různé mořské živočichy. Ti byli vytištěni na papírech. Matně si vzpomínám na tuňáky, chobotnice, rejnoky, žraloky a další podobné tvory, jimiž se moře jen hemží. Které četě se podařilo vylovit nejvíce těchto tvorů, ta vyhrála. Z této hry je k dispozici video, jehož odkaz naleznete na konci článku. A je jistě na co koukat. Po skončení a přesunu dolů na tábořiště již byl připraven pro jednotlivce pamatovací závod, v němž se děti na vyznačené trase snaží najít a zapamatovat si třicet obrázků, které jsou zde rozmístěny. A výkony některých členů posádky byly velmi dobré. Děti mají zkrátka na rozdíl od nás starších ještě celkem dobrou paměť.

Večer se všechny pirátské čety odebraly na hřiště, kde hrály různé hry, jak s míčem, tak bez něj. Správně unavení táborníci pak spokojeně usínali ve svých kajutách s myšlenkami na to, co je čeká další den.

V dopoledním programu jsme po čtyřech dnech dokončili výukovou činnost. Teď už by měli vše perfektně ovládat. A protože jsme si to chtěli vyzkoušet v praxi, tak hned po obědě všechny děti vyrazily na výlet. A ne jen tak ledajaký. Cesta byla naplánována na nádhernou zříceninu hradu Cimburk. Tam se táborníci setkali s oddílem starších pirátů, kteří se vraceli ze svého delšího putování po Chřibech. Po cestě se hrála spousta pochodových her. Na parkoviště u Křížku jsme jim přivezli večeři a všichni se pak mohli přesunout na místo přespání, kterým bývá v našem případě Vraní lom kousek od hradu. A nebyl by to podvečer v přírodě bez ohýnku a nějakého toho prozpěvování. Prostě a jednoduše pohoda a pro ty, kteří nikdy nespali jen tak v přírodě pod širákem snad i zážitek k nezaplacení.

Na ráno byla naplánována právě návštěva hradu, a to i s průvodcem hradu znalým. Kdo by o tomto místě mohl vědět víc, než jeho kastelán. A podle všeho se mu podařilo svým výkladem děti zaujmout a různými pověstmi rozvinout jejich fantazii. Ostatně o takových místech bývá spousta historek. Jak strašidelných, tak i těch běžných. O lidech zde žijících, o nadpřirozených jevech, nebo jen o zlých i hodných hradních pánech. Stojí za to si je poslechnout a zapamatovat. A abychom si vyzkoušeli pozornost pirátů, tak jsme jim dali za úkol sepsat na velký tvrdý papír vše, co se dozvěděli a přidat i nějaký nákres hradu.

Po odpoledním návratu do tábora se všichni pořádně osprchovali a vybalili. A protože i přes nepříznivé předpovědi pro dnešní den počasí nakonec vydrželo, tak závěr dne jsme vyplnili hrami na louce a hřišti.

Vše se nakonec vydařilo, řečeno slovy klasika, na výbornou. Piráti si provádí svou osobní hygienu a poté ulehnou do svých pelechů v kajutách. Naplněni krásou okolí a i nezvyklými zážitky. A já už taky půjdu. Ale než se rozloučím, tak bych chtěl všem Vám popřát krásný večer a dobrou noc z našeho čeložnického tábora a zase brzy napočtenou. Komanč píšící a Steen fotografie a videa ukládající…

Video z výletu zde

Video básniček zde

Video z harpunováni zde